Messingen får guld när White vinner Stora Samhällsbyggarpriset

Stora Samhällsbyggarpriset 2012 tilldelas White tillsammans med Upplands Väsby kommun, Hemsö och Peab för byggnaden Messingen i Upplands Väsby.- Väldigt roligt och glädjande, säger Klara Frosterud och Hans Forsmark, ansvariga arkitekter för det omfattande projektet där gymnasieskolan förvandlats till en multifunktionell mötesplats och motor för hela kommunens utveckling.

När Vilunda gymnasium skulle renoveras upptäcktes stora byggtekniska skador, samtidigt som tillströmningen av elever fortsatte att minska. White övertygade politikerna om fördelarna med att bygga nytt och hållbart.

Efter studieresor, workshops och strategiska diskussioner tog gymnasieskolan formen och rollen av ett kreativt kunskapscentrum i Upplands Väsby. Två gymnasieskolor, Väsby Nya Gymnasium och Peabskolan, integreras med musikskolan, biblioteket, lokaler för idrott, evenemang och föreställningar samt en gemensam entré, café och restaurang.

– Resultatet har blivit en attraktiv miljö som sjuder av liv från morgon till kväll, konstaterar Klara Frosterud som är övertygad om att den multifunktionella mötesplatsen är ett framgångsrecept som kommer att få uppföljare i fler svenska kommuner.

Höga hållbarhetsmål sattes upp tidigt i projektet. Byggnaden kommer att klassas enligt Miljöbyggnad. Gedigna material, solskyddande fasad och mångsidig användbarhet ger goda förutsättningar för byggnadens hållbarhet.

Byggnaden ägs till hundra procent av Hemsö. White har ritat och Peab har varit byggherre. Byggnaden är en del i Upplands Väsbys satsning på ett attraktivare och mer funktionellt centrum.

För mer information:
Klara Frosterud, tel 08-402 25 49
Hans Forsmark, tel 08-402 25 28

Pressbilder:
http://www.white.se/aktuellt-press/pressbilder

Mer om projektet:
http://www.white.se/projekt/87-messingen-vasby-nya-gymnasium