Ljusgurun lär ut konsten att belysa utomhus

Ny bok inspirerar i mörkret: Ljusgurun lär ut konsten att belysa utomhus.
Ovillkorligen går vi åter in i det nordiska mörkret – men i år finns det en ny ljuspunkt att se fram emot.
Det är landets ledande ljusdesigner Torbjörn Eliasson som med ”Belysningsboken – så ljussätter du utomhus” vill inspirera husägare och trädgårdsälskare till att med enkla medel ljussätta sina egna uterum.
– Det är inget hokus pokus att skapa stämning med hjälp av ljus utomhus. Med lite energi och nyfikenhet kan vem som helst lära sig att göra en bra utomhusbelysning.

Torbjörn Eliasson har en lysande meritlista, i ordets rätta bemärkelse. Som ljusdesigner på Skandinaviens ledande arkitektkontor White har han nått internationell berömmelse och anlitas ofta för uppdrag i både privata och offentliga miljöer som t.ex. Norrvikens trädgårdar i Båstad, Trädgårdsföreningen i Göteborg och Gunnebo slott i Mölndal.

Under många år har Torbjörn varit involverad i det internationellt etablerade ljusevenemanget Lights in Alingsås. I samband med det har han också genomfört mycket uppskattade seminarier och workshops för allmänheten i trädgårdsbelysning.

– Det var i de sammanhangen jag började tänka på att göra en bok, förklarar Torbjörn. Intresset är stort och växande men det har saknats en riktigt bra bok i ämnet.

”Belysningsboken – så ljussätter du utomhus” är ett samarbete mellan Torbjörn, redaktören Sara Bergqvist, formgivaren Maria Stahre Krupa och fotografen Szymon Roziewicz. Boken ges ut på Roos & Tegnér och lanseras på bokmässan Bok & Bibliotek i Göteborg 26-29 september.

I boken visas ett antal ljussättningar i privata trädgårdar, allt från praktfulla villor till uthus, sommarbostäder och en vanlig balkong. Några offentliga miljöer breddar bilden av ljussättningens möjligheter och betydelse för trivsel och trygghet. Det praktiska innehållet är omfattande, med tydliga förklaringar och anvisningar.

– Vi har undvikit att prata mycket teknik och mer fokuserat på upplevelsen, förklarar Torbjörn som i dagarna drar igång nästa projekt; en uppföljare som ska handla om inomhusbelysning.

För kontakt och mer information:

Torbjörn Eliasson, tel 031-608780

Belysningsboken, omslag (1152x917)