Kulturhuset Väven i Umeå nominerat till Kasper Salin-priset 2014

Norska Snøhetta och svenska White arkitekter är nominerade till Kasper Salin-priset för kulturhuset Väven i Umeå. Priset är Sveriges mest betydelsefulla utmärkelse inom arkitektur. Vinnaren offentliggörs på Arkitekturgalan fredag 28 november.

Kulturhuset Väven är Umeås nya landmärke vid Umeälven. Byggnaden har skapats i samarbete mellan två av Skandinaviens ledande arkitektkontor, norska Snøhetta och svenska White.

– Det viktigaste är naturligtvis att Umeborna gillar sitt kulturhus, men som arkitekt är det en ära att resultatet av vårt samarbete nomineras till Kasper Salin-priset av en kvalificerad jury. Sedan ska vi komma ihåg att Väven inte hade stått där vid älven idag om det inte vore för våra uppdragsgivare, Umeå kommun och Balticgruppen, säger Maria Olsson, ansvarig arkitekt på White i Umeå.

Det återkommande temat i Väven är Björken – stadens signaturträd. Den formmässiga inspirationen är en itusågad björkstam. Dagtid och ljusa sommarkvällar är det den vita glasfasaden som är björkstammen. I mörker framstår det varma ljuset inne i byggnaden som det vita i björken.

– Det är andra året i rad White är nominerade till Kasper Salin-priset för en byggnad som vi har ritat i Umeå. Förra året nominerades Bildmuseet och i år när Umeå är Europas kulturhuvudstad har Väven chansen att vinna Sveriges finaste utmärkelse inom arkitektur, säger Monica von Schmalensee, VD på White.

Så här skriver juryn i sin motivering: ” Kulturväven är en byggnad med kvaliteter i många dimensioner – ett ambitiöst hus som blir en signal för Umeå och kulturen. Innehållet vänder sig till allmänheten, och kan som det är gestaltat utgöra en väv av möjligheter till nya möten och kulturella uttryck.”

Med sina 25 000 kvadratmeter blir Väven ett av Sveriges största kulturhus. Kopplingen mellan gammalt och nytt är en del av Väven som ligger bland befintliga byggnader, som exempelvis Stora Hotellet från 1895. Varje plan har sin egen form och öppna siktlinjer i alla vädersträck. Terrasser mot älven bildar nya stadsrum som är öppna för allmänheten dygnet runt.

För mer information:
Maria Olsson, ansvarig arkitekt på White i Umeå, 0702-05 69 57.
Monica von Schmalensee, VD på White, 08-402 25 84.

Högupplöst pressbild finns här.