Invigning av resecentrum och Svava

Det kokar kring White i Uppsala. Stadens största byggprojekt genom tiderna invigs på måndag och vi är med i många projekt som påverkar livet i stadens centrala delar.

– Vi har ett makalöst flow i Uppsala just nu, säger Monica von Schmalensee, VD för White.

Strax innan den efterlängtade julledigheten serverar White en veritabel trillingnöt i centrala Uppsala, då tre omfattande projekt aktualiseras samtidigt. Det handlar om vitala bidrag till den omfattande förändring av stadsbilden som staden drivit under ett stort antal år.

För det första:
På måndag den 12 december invigs Nya Uppsala resecentrum, som är ett av stadens största byggprojekt genom tiderna. Projektet drivs gemensamt av Trafikverket, Jernhusen AB och Uppsala kommun och innebär stora förändringar av stationsområdet.

White har under åtta års tid varit höggradigt involverad i det stora förnyelseprojektet, där stora delar av det utbredda bangårdsområdet nu integrerats i stadens hjärta. För ett år sedan belönades landskapsarkitekt Mattias Nordström och arkitekt Christer Uppfeldt med UNT:s Stadsmiljöpris för sitt arbete med Uppsala resecentrum, i samarbete med kommunens projektledare Victor Sjöberg.

Den officiella invigningen sker klockan 12.00 på måndag, med landshövding, generaldirektör, kommunstyrelsens ordförande och andra dignitärer i spetsen.

För det andra:
Nu på lördag 10 december invigs nyrenoverade shoppinggallerian SVAVA, som med White som arkitekt har genomgått en omfattande ansiktslyftning. Från stökigt och introvert till modernt och inbjudande, med en kraftfull uppgradering av allt från miljöteknik till utbud. Hjärtat är en helt ny matgalleria på 3 000 kvadrat. Ansvarig arkitekt i projektet på White har varit Ulla Bergström.

Idag är det VIP-invigning för inbjudna gäster från Uppsalas näringsliv, och på lördag är den officiella invigningen för allmänheten då kommunstyrelsens ordförande Gunnar Hedberg klipper bandet.

För det tredje:
Tidigare i veckan avgjordes tävlingen om hur Forumtorget i Uppsala ska ges en ny utformning. Genom att förvandla en av stadens mer identitetslösa platser till ett dynamiskt vardagsrum knep White segern. I det vinnande förslagets centrum står en orange supersoffa som bjuder in till möten och avkoppling mitt i shoppingstadens hjärta.