Hjältarnas Hus blir nästan som hemma för svårt sjuka barn

Barn som blir svårt sjuka har det jobbigt på många sätt. Förutom smärta och ovisshet är det tufft att tvingas lämna sitt hem och sin familj. I fem av landets sex sjukvårdsregioner finns anhörighus kopplade till de större barnklinikerna.

På fredag tas första spadtaget för Norrlands första motsvarighet, Hjältarnas Hus i Umeå. Här har White varit med och skapat en ombonad fristad från vita rockar och tuffa behandlingar.

Anna-Carin Dahlberg är chef för Whites kontor i Umeå och har lång erfarenhet av att arbete i sjukhusmiljöer. Hennes bakgrund på landstinget har kommit till stor nytta i arbetet med Hjältarnas Hus. Målet har varit att skapa ett hemlikt boende i läkande och rogivande miljö, där barnen och familjerna kan ha en så fungerande vardag som möjligt.

– Det viktigaste för oss är att huset verkligen ska hjälpa till att göra sjukhusvistelsen mindre ledsam, säger Anna-Carin. Rent arkitektoniskt är vi glada över greppet att koppla ihop den gamla befintliga grindvaktarstugan med en helt ny byggnation. Det blir ett jättefint möte mellan gammalt och nytt.

Den nya byggnaden ska innehålla rum för boende, matlagning och fritid. Det ska också vara möjligt att bygga ut med fler boenderum.

På Hjältarnas hus bedrivs ingen sjukvård. Här ska det friska stå i fokus. Barn, föräldrar och sjukhuspersonal har lämnat input till arkitekterna om vilka behov och önskemål som huset ska matcha. De boende ska kunna välja att vara i avskildhet, träffas i mindre grupp eller medverka i gemensamma aktiviteter som t.ex. musik, föredrag och andra sammankomster. Det ska också finnas ett flexibelt rum för både träning och lek, med allt från löpband och pingisbord till en mjuk matta att slappa på.

– Vi har strävat efter att helheten ska kännas varm och ombonad med naturliga material, behagliga färger och fin ljussättning i alla rum, säger Anna-Carin. Inomhusklimat, miljöomsorg och långsiktig hållbarhet har givetvis varit styrande i vårt arbete.

Hjältarnas Hus är placerat vid Norrlands universitetssjukhus (Nus) i Umeå, i vacker parkmiljö avskilt från sjukhuset men ändå nära berörda kliniker. Sjukhusparken erbjuder plats för lek och avkoppling och i närheten finns stora grönområden. I direkt anslutning till huset och rummen ska finnas balkonger och uteplatser där de boende kan sitta skyddat och avskilt.

De första spadtagen på fredag tas av barn och ungdomar med koppling till lekterapin vid Norrlands universitetssjukhus.

Västerbottens läns landsting bygger huset och hyr ut det till föreningen Hjältarnas Hus som ska driva verksamheten. Totalt blir det 15 rum i Hjältarnas Hus som beräknas stå klart i februari 2017.

För mer information: Anna-Carin Dahlberg, kontorschef White i Umeå, 090-704167

Läs mer om Hjältarnas Hus här.

Högupplösta pressbilder: http://www.white.se/press-images/

Hjältarnas hus, Umeå

Hjältarnas hus, Umeå