Dubbla chanser till pris i Cannes – Kiruna och Aabenraa kan vinna MIPIM

White har chansen att vinna ett av Europas tyngsta arkitekturpriser för andra året i rad. Två projekt är nominerade till MIPIM Awards 2016. Den psykiatriska kliniken i Aabenraa i Danmark har gått till final i kategorin hälso- och sjukvård, och planen för framtidens Kiruna tävlar i kategorin ”Best Futura Mega Projects”. Vinnarna offentliggörs den 17 mars i Palais de Festivals i Cannes.

– Vi är otroligt stolta över att ha två bidrag i finalen i en av Europas mest betydelsefulla tävlingar för arkitekter. Det är ett styrkebesked i stenhård internationell konkurrens. Samtidigt är det ett kvitto på att vi ligger i framkant när det gäller vårdarkitektur och hållbar stadsutveckling, säger Carl Bäckstrand, vice VD, White arkitekter.

Den psykiatriska kliniken i Aabenraa invigdes 2015. Kliniken har 115 sängplatser och tar emot såväl vuxna som barn och ungdomar. Arkitekturen ska stärka patientens personliga trygghet och främja kontakten med omvärlden under behandlingen. Byggnaden är formad som en solfjäder runt en axel. Patienterna har tillgång till trädgårdar, terrasser, uterum, anläggningar för träning och ”orörd” natur. Interiören främjar sociala aktiviteter – från stilla samtal i behandlingsmiljöer till fysisk aktivitet.

I Kiruna arbetar White tillsammans med kommunen och invånarna med stadsomvandlingen. White fick uppdraget efter seger i en internationell arkitekttävling 2013. Sedan dess har White tagit fram en utvecklingsplan för den nya staden, som bland annat innefattar stadskärnan, torget och stadshuset. Dialogen med Kirunaborna är en grundbult i arbetet med att skapa en tät och blandad stad med riktiga mötesplatser.

– Förra året var White det enda svenska arkitektkontoret i final. Då vann vi en MIPIM Award för Würths nya huvudkontor i Örebro i kategorin Industri och logistik. Att vinna i Cannes är betydelsefullt och det skapar internationell uppmärksamhet för oss och våra uppdragsgivare, säger Carl Bäckstrand.

Le marché international des professionnels de l’immobilier, MIPIM, är den viktigaste mässan för fastighetsbranschen i Europa. Mässan hålls årligen i Cannes i Frankrike. 2015 hade den över 20 000 besökare.

Kontakt:
Carl Bäckstrand, vice VD på White
070-299 68 43
*protected email*

Klicka på bilderna för högupplösta versioner.
Kiruna. Vänligen ange illustration: Tegmark
Abenraa. Vänligen ange foto: Adam Mork

Kiruna park Nytt psykiatriskt sjukhus i Aabenraa