Bostadsministern inviger Koggens gränd

Bostadsminister Stefan Attefall inviger idag det nyskapande bostadshuset Koggens gränd i Malmö, där White i egen regi byggt ett av Sveriges första ägarlägenheter i större skala.– Vi tolkar ministerns intresse som en bekräftelse på att detta är ett hus utöver det vanliga, säger Magnus Borglund, styrelseordförande i White.

Koggens gränd, där White i egen regi både ritat och byggt är nu klart för inflyttning. I samband med invigningen av Koggens gränd hålls seminariet ”Ägarlägenheter – vision och verklighet” för inbjudna gäster.

Koggens gränd är ett unikt och innovativt projekt där White ansvarat för hela processen – från idé till färdiga bostäder.

– Med helhetsansvar från ax till limpa kan vi säkerställa optimal kvalitet på alla delar, från gestaltning till miljöcertifiering. Genom att vi agerar både arkitekt och byggherre kan vi testa nya koncept, energisystem och byggtekniker och på så sätt driva byggbranschen framåt, säger Magnus Borglund som finns på plats för att presentera projektet tillsammans med Maud Karlström, ansvarig arkitekt.

Koggens gränd är Whites tredje bostadsprojekt i egen regi. Förra året belönades man med Sveriges Arkitekters Bostadspris för projektet Äppelträdgården i Västra Frölunda i Göteborg. Ambitionerna med de 31 lägenheterna i Koggens Gränd är minst lika högt ställda.

Ägarlägenheter är en vanlig boendeform på kontinenten som genom ny lagstiftning nu kompletterar det svenska utbudet. Jämfört med bostadsrätt ger ägarlägenheten större trygghet och självbestämmande. Att äga en lägenhet är detsamma som att äga en villa eller ett radhus.

Whites position som pionjär och ledande på miljösidan återspeglas tydligt i Koggens gränd. Hela huset uppfyller miljökrav enligt branschens högsta standard Miljöbyggnad GULD och högsta krav enligt miljöbyggprogram syd.

Huset har ett samlat och robust uttryck, som samtidigt är lekfullt och dynamiskt, t.ex. genom varierande våningshöjder; invändigt skiftar takhöjden mellan 2,70 och 4,40 meter.

För information:
Magnus Borglund, tel 031-60 86 05
Maud Karlström, tel 040-660 93 23

Pressbilder:
http://www.white.se/aktuellt-press/pressbilder

Läs mer om Koggens gränd.

Foto: Peter Brinch

Koggens gränd, Malmö (1920x1200)

Koggens gränd, Malmö (1920x1200)

Koggens gränd, Malmö (1920x1200)