Äntligen invigs Kronprinsessans present

År 2007 fick Kronprinsessan Victoria en symbolisk födelsedagsgåva i form av besöksanläggningen naturum Vänerskärgården-Victoriahuset vid Läckö slott. Snart sex år senare står nu byggnaden klar. Torsdag 2 maj blir det högtidlig invigning med Kronprinsessan Victoria och prins Daniel som gäster i sitt eget hus.
– Det ska bli spännande att se hur både Kronprinsessan och övriga besökare reagerar, säger Mattias Lind och Ulla Antonsson som tillsammans med kollegorna på White, ligger bakom sju av de nio naturum som skapats i Sverige under det senaste decenniet.

Ett naturum fungerar som samlingsplats och inspirerande inkörsport för upplevelser i unika svenska naturområden. Naturum är ett registrerat varumärke som ägs av Naturvårdsverket sedan 1973. White är det arkitektkontor som ligger bakom flest antal naturum, med duon Mattias Lind och Ulla Antonsson i en egen särställning.

Arbetet med naturum har fört Mattias och Ulla kors och tvärs över landet i vitt skilda miljöer. Senast i höstas invigdes naturum Kosterhavet i norra Bohuslän, en elegant utförd ”sjöbod” i Sveriges första marina nationalpark – och nu är det alltså dags för en ny anläggning i en annan och annorlunda skärgård. Vänern har Europas största sötvattensskärgård, med sammanlagt över 20 000 öar. Här möts fantastisk natur och förnäm kultur med Läckö slott som regerande utropstecken.

– Att tävla med slottets uttryck var naturligtvis uteslutet, säger Mattias Lind. Vårt mål och utmaningen har varit att kombinera slottets barocka formspråk och Vänerskärgårdens skira vass och råa drivved. Nu är det upp till besökaren att bedöma hur väl vi lyckats.

Naturum Vänerskärgården är placerat som en diskret närmaste granne till slottet, insmuget längs strandkanten där skärgårdens vegetation speglar sig i naturums träfasad. Byggnadens svepande former och skulpturala profil har tydligt släktskap med slottets barockstil. Fasaden – med genomgående runda hörn – är draperad med ett kraftfullt snickeri med stående läkt av specialbehandlad furu, och även interiört är trä den dominerande upplevelsen.

– Vi har strävat efter att man som besökare påtagligt ska känna närvaron av mänskliga händer, säger Ulla Antonsson och pekar på undertaken där slottsträdgårdsmästarna omsorgsfullt flätat pilkvistar i ett vackert mönster.

Inifrån naturum har man god sikt i alla väderstreck och maximal kontakt med Vänern. Lokalerna är utformade för att kunna utnyttjas flexibelt, med både rum och utställningens olika teman utspridda som just öar i vatten. Restaurang, utställning och hörsal samsas i ett öppet sammanhang på entréplan. Övervåningen rymmer ett mindre mötesrum och 15 övernattningsrum med hotellstandard. Ett urtag i bjälklaget kopplar samman de båda våningarna och för ner ljus till byggnadens information, reception och bar.

Vänerskärgårdens skiftande biotoper genomsyrar hela interiören, från utställningsmontrar och ljuslådor till restauranginredning och toaletternas pixlade kakelbilder.

Naturum Vänerskärgården-Victoriahuset byggs och drivs med minsta möjliga påverkan på naturen.

– Det här är verkligen arkitektur med naturen som beställare, säger Mattias Lind och Ulla Antonsson vars arbete med naturum har uppmärksammats både i Sverige och internationellt. Häromåret kom praktverket ”White/Green” på brittiska förlaget Laurence King Publishing, och inom kort ger Naturvårdsverket ut boken ”Sveriges naturum” med ingående beskrivning av tretton utvalda naturum (varav åtta är signerade White).

– Givetvis är det roligt när vårt arbete uppmärksammas i bokform, säger Mattias Lind. Men den stora tillfredsställelsen är ändå när de levande besökarna får tillträde, både till naturum och till den fantastiska omgivningen.

För mer information:

Mattias Lind, ansvarig arkitekt, 031-60 86 51
Ulla Antonsson, ansvarig arkitekt, 031-60 87 65

Pressbilder: http://www.white.se/aktuellt-press/pressbilder

naturum Vänerskärgården, Victoriahuset (1920x1200)