Nyheter

Monica von Schmalensee ny ledamot av akademin för ingenjörsvetenskapskonst (IVA)

20 juni, 2017

VD för White har blivit invald inom avdelningen Samhällsbyggnad. Monicas väljs in i kraft av erfarenheten av att leda och strategiskt utveckla stora kunskapsorganisationer som i sin tur har stor betydelse för att hålbart byggande ska få genomslag i samhället.

Monica_vonSchmalensee_7478

– Det är hedrande att få ingå i en så kunskapstung och inflytelserik akademi som IVA. Det är en samhällsinstitution i mina ögon. Jag ser såklart fram emot att få bidra med mitt perspektiv om arkitektur och hållbar stadsutveckling, men ännu mer att få ta del av alla andra ledamöters breda spektra av erfarenheter inom till exempel digitalisering och forskning.

IVA är världens äldsta ingenjörsvetenskapsakademi och bildades 1919. Då  bestod akademien av sju avdelningar, varav en av dessa var avdelningen för Samhällsbyggnad. Senare har fler avdelningar tillkommit för att täcka in nya samhällsföreteelser.

 

 

Publicerad: 20 juni, 2017

Läs hela

White Arkitekter i Almedalen 2017

20 juni, 2017

Går det att kulturinjicera våra städer? Hur bygger vi socialt hållbara stadsdelar? Vad händer när etablerade normer i stadsplanering utmanas? Kan vi hamna i kaos och inferno på grund av nya digitala samhället? Stora frågor står på agendan, diskuteras och dissekeras då vi på White återvänder till Almedalsveckan i Visby. Traditionsenligt arrangerar vi flertalet seminarier och deltar som experter och […]

Går det att kulturinjicera våra städer? Hur bygger vi socialt hållbara stadsdelar? Vad händer när etablerade normer i stadsplanering utmanas? Kan vi hamna i kaos och inferno på grund av nya digitala samhället? Stora frågor står på agendan, diskuteras och dissekeras då vi på White återvänder till Almedalsveckan i Visby. Traditionsenligt arrangerar vi flertalet seminarier och deltar som experter och panelister under hela veckan. Nedan följer ett axplock av våra åtaganden i Almedalen, väl mött i Visby vecka 27!

Sociala medier:
#almedalen
#whitearkitekter
Följ @Whitearkitekter på Twitter 

……………………………………………………………………………..

Måndag 3 juli

Hur hållbar är du? Yoga för medvetenhet om hållbara beteenden

Arrangör: White Arkitekter, Sustainable innovation
När: 03 Jul
Klockan: 07.30-09.00
Plats: Teaterskeppet, fartyg
Läs mer

……………………………………………………………………………..

Kulturinjicera staden för ökad tillväxt

Arrangör: White Arkitekter
När:
03 Jul
Klockan: 10.00-11.00
Plats: Dagens industris arena vid Donners plats
Läs mer.

……………………………………………………………………………..

Tisdag 4 juli

Alla åker inte skateboard – om effekterna av att utmana normer i stadsplanering

Arrangör: White Arkitekter
När:
04 Jul
Klockan: 07.30-09.00
Plats: Tranhusgatan 23 B, i trädgården
Läs mer

……………………………………………………………………………..

Att omedvetet ta hållbara beslut – kunskap och teknik räcker inte

Arrangör: White Arkitekter, Intel och Sustainable Innovation
När:
 04 Jul
Klockan: 19.30-21.30
Plats: Teaterskeppet, fartyg
Läs mer

……………………………………………………………………………..

Onsdag 5 juli

Kan arkitektur göra oss friskare och smartare?

Arrangör: Sveriges Arkitekter
När: 05 Jul
Klockan: 11.00-11.50
Plats: Arkitekturträdgården, Strandgatan 16A
Läs mer

……………………………………………………………………………..

Social hållbarhet som affärsmodell i markanvisningar och byggprocesser

Arrangör: Kalejdoskop
När: 05 Jul
Klockan: 12.30-13.15
Plats: Strandgatan 35
Läs mer

……………………………………………………………………………..

Elise Grosse i frukostsamtal på Samhällsbyggararenan

Arrangör: Nordbygg
När:
 05 Jul
Klockan: 08.00-09.00
Plats: Blue Charm, Samhällsbyggararenan, Visby hamn
Läs mer

……………………………………………………………………………..

Arkitektur och kultur som stabilisatorer i det snabbare digitala samhället

Arrangör: White Arkitekter, Färgfabriken Expanded Societies och Sveriges Arkitekter
När:
05 Jul
Klockan: 11.00-12.00
Plats: Blue Charm, fartyg i Visby gästhamn
Läs mer

……………………………………………………………………………..

Torsdag 6 juli

Ta chansen! Våga se bostadskrisen som en möjlighet att skapa socialt hållbara städer

Arrangör: White Arkitekter
När:
 06 Jul
Klockan: 08.00-08.45
Plats: Öresundshuset, Hästgatan 1
Läs mer

……………………………………………………………………………..

Att bryta innanförskapet – Frihamnen som testarena

Arrangör: Göteborgs Stad – Älvstranden Utveckling
När: 06 Jul
Klockan: 09.00-10.00
Plats: Västsvenska Arenan, Strandvägen, H528
Läs mer

……………………………………………………………………………..

Vill du veta mer?

Alla seminarier där vi deltar hittar ni i vår kalender.
Vi rekommenderar även att ni laddar hem Almedalens officiella app för enklare navigerande denna hektiska vecka.

Av: Anton Almqvist

Publicerad: 20 juni, 2017

Läs hela

Täby kommunhus tilldelas internationellt arkitekturpris i Los Angeles

11 juni, 2017

Under helgen fick Täby kommunhus gold medal i kategorin ”Architecture – Institutional” i designtävlingen International Design Awards (IDA). Prisceremonin hölls på A+D Museum i Los Angeles. Priset instiftades 2007 för att hylla designvisioner och talang inom arkitektur, inredning, produkter, grafik och modedesign.

White vann 2010 den allmänna tävlingen om Täbys nya kommunhus i konkurrens med 70 inlämnade bidrag. Whites förslag har strävat efter maximal öppenhet mellan kommunledning och medborgare. Ansvariga arkitekter på White är Thomas Rudin och Robert Schmitz. Huset invigdes under våren 2017.

Kommunhuset ligger på ett område framför Täby närsjukhus som tidigare använts som parkering. Byggnaden ligger strategiskt vid den nya Esplanaden som binder samman centrum, bibliotek, kyrka, bad och gymnasieskola. Mötet mellan medborgare och kommun är i fokus. Entréplanet rymmer alla rum för möten mellan medborgarna och kommunen. I fyra plan ovanför entrén ryms verksamheten, kommunens avdelningar och tjänstemän.

Fasaden av glas med fasadlameller av mässingsplåt kommer med åren att gå från ljusare toner till mer patina. Huset är preliminärt certifierat som Miljöbyggnad Guld.

Totalt lämnades 5000 förslag till IDA:s samtliga fem huvudkategorier och 30 jurygrupper bedömde bidragen.

Taby KH_Foto Anders Bobert_170324
Foto: Anders Bobert

Av: Ann Nilsson

Publicerad: 11 juni, 2017

Läs hela

White får hedersomnämnande för upplevelsecenter i Tyskland

30 maj, 2017

White har fått ett hedersomnämnande för sitt förslag till ett upplevelsecenter för biodiversitet utanför den tyska staden Rehau, nära den tjeckiska gränsen. Förslaget omfattar nybyggnation av ett upplevelsecenter innehållande restaurang, utställning och undervisningslokaler, samt cirka 50000 kvadratmeter landskap.

Rehau_White_Fasad

White enda svenska arkitektkontoret i internationell tävling

Under knappt 50 år delades Europa av järnridån. Längs den hårdbevakade gränsen anlades en bred dödszon där ingen människa hade tillträde. När Berlinmuren föll och gränserna öppnades 1989 byttes taggtråden mot ett grönt band av orörd natur från Barents hav till Adriatiska havet. Staden Rehau ligger i norra Bayern precis i anslutning till det gröna bandet. Från att ha varit en liten utpost vid gränsen mot östblocket har nu staden ett strategiskt läge mellan Berlin i norr, de stora industristäderna i södra Tyskland och Prag i öster. Som arrangör av tävlingen ser staden potentialen i ett upplevelsecenter i strategiskt läge i direkt anslutning det paneuropeiska naturskyddsprojektet Gröna Bandet.

White, med referenser från framgångsrika projekt för naturum och liknande uppdrag där natur och arkitektur möts, prekvalificerades som enda svenska arkitektkontor till tävlingen där totalt elva kontor deltog. White tävlade mot arkitekter från bland annat Tyskland, Schweiz och Spanien, varav många av dem med kända besökscenter på sin meritlista.

GRENZRAUM-fassadendetail

Distinkt form och innovativa lösningar

Whites förslag är en nytolkning av den regionala ladugårdsarkitekturen. En distinkt vinkelformad träbyggnadplaceras i gränslandet mellan skog och öppen mark och skapar en generös entréplats mot sydväst och det böljande centraleuropeiska landskapet. Byggnaden är delvis nedsänkt i marken och besökaren rör sig i ögonhöjd med växter och djur längs en glasslits som får hela byggnaden att sväva. Byggnadens fasader är ett stort bibliotek av biologisk mångfald och högpresterande solceller. Besökarna bygger tillsammans fågelholkar, bikupor och insektshotell som med tiden fyller fasadbiblioteket och gör själva byggnaden till centrum för biodiversiteten längs det gröna bandet.

Tävlingsjuryn lovordade byggnadens innovativa biofasad i kombination med den distinkta formen och det interiöra ljusspelet, liksom de tekniska lösningarna för lokal elproduktion, värmelagring, naturlig ventilation och dagsljus som var helt integrerade i byggnadsformen.

– Att vi tar pris i en stor internationell arkitekttävling i konkurrens med namnkunniga arkitekter från hela Europa är givetvis jätteroligt, men också viktigt för bilden av oss som ett internationellt kontor med hållbar arkitektur som exportvara. Vi har tillsammans med några av Europas bästa ingenjörer ritat en självförsörjande byggnad helt i trä där arkitektur och hållbarhet är oskiljbara beståndsdelar. Vi har lyckats få in en fot i det här sammanhanget med ett förslag som sticker ut – både i form, material och innovativa lösningar – och det känns kul att komma så långt med ett projekt som ligger så helt i linje med vår affärsplan, säger ansvariga arkitekter Magnus Bunner och Björn Bondesson.

x - GRENZRAUM_Sitplan

I tävlingsteamet från White ingick förutom Magnus Bunner och Björn Bondesson även arkitekterna Stina Hillinge, Eva Hanewinckel och Linn Roldin, landskapsarkitekterna Anika Meincke, Ulrika Bergbrant och Eric Reid, samt miljöexperterna Daniel Nilsson och John Helmfridsson. Tekniska konsulter för konstruktion, tekniska system och energi var Drees & Sommer, Stuttgart & Düsseldorf genom Michael Duder, Christian Luft och Michael Dufner.

x - GRENZRAUM_exteriör

Publicerad: 30 maj, 2017

Läs hela

Plats för Göteborg presenterar plan för nytt evenemangsområde

23 maj, 2017

Idag presenteras planen för ett helt nytt evenemangsområde i Göteborg – 4000 bostäder, ny arena och mycket mer! Plats för Göteborg är ett initiativ i syfte att utveckla området mellan Nya Ullevi och Svenska Mässan. Genom att ta ett helhetsgrepp kring såväl arenafrågan, bostäder, företag och platser för idrott och evenemang kan det skapas ett område där hela Göteborg kan ta plats, både i Sverige och internationellt.

Arena Flygvy 170518 RS
Bild: Plats för Göteborg

Plats för Göteborg är ett konsortium med Balder, Castellum, HSB, Platzer, Riksbyggen, Skanska, Stena Fastigheter, Wallenstam samt arkitekterna White, Semrén Månsson, Wingårdhs och Sweco.

White, med arkitekterna Johan Lundin och Louise Didriksson, har tillsammans med övriga arkitekter i gruppen tagit fram en stadsbyggnadsvision för området längs det så kallade evenemangsområdet. Förslagets syfte är att visa hur ny arena och ny simhall kan finansieras genom bostadsbyggande. White har bidragit med idéer på hur staden kan utvecklas så att området blir en sammanhängande del av staden.

Arenan integreras i kvarteret

Förslaget visar hur den nya arenan integreras i en kvartersstruktur som innehåller verksamheter i bottenvåningarna. Högre upp i husen finns plats för kontor, hotell och bostäder. Här finns en unik möjlighet att kombinera vardagsdestinationer med arenor i världsklass.

– Det handlar inte om att bygga ett hus – det är hela området som är arenan! Att bygga stad handlar om att skapa offentliga rum där människor kan mötas. Parken, Arenatorget och Å-stråket är de viktigaste pusselbitarna i förslaget, säger Johan Lundin.

frg Arenatorget 02
Bild: Plats för Göteborg
Arenastaden_SEMREN&MA¦èNSSON_River_utkast_2
Bild: Plats för Göteborg

Liv och rörelse ska ge ökad trygghet

Burgårdsparken, ett restlandskap med stora ekar blir hela områdets gröna lunga, fylld med aktiviteter. Parken möter Arenakvarteret vid Arenatorget, som blir en viktig plats för lek, vila, mat och äventyr för barn och unga. Här finns den nya simhallens entré en mycket viktig målpunkt för att skapa liv och rörelse i området. White ser stor potential att maximera användandet av en ny arena och ge plats inte bara för evenemang utan även för vardagsidrott och föreningsaktiviteter.

– Med fler människor i rörelse genom området och med fler verksamheter i anslutning till området ökar tryggheten och därigenom attraktiviteten, säger Louise Didriksson.

Förslaget visar möjligheten att genom gestaltning av både byggnader och offentligt rum skapa ett aktivt, karaktärsfullt och spännande stadslandskap för hela Göteborg.

Läs mer om förslaget på www.platsforgoteborg.se

 

 

Publicerad: 23 maj, 2017

Läs hela

I Hokus Fokus flyttar White fokus från ”det onda”

15 maj, 2017

För att flytta fokus från det kliniska, som ofta upplevs ogästvänligt och hotande, fick White i uppdrag att omvandla väntrum och provtagningsrum på Barnfysiologen i Göteborg. Olika årstidsteman och barn- och patientperspektiv har inspirerat och väglett gestaltningen, och resultatet har blivit en varm och välkomnande miljö i nära samverkan mellan kompetenserna ljusdesign och inredningsarkitektur.

HokusFokus_1
I ena provtagningsrummet kan patienterna nu titta upp på ett målat bladverk i taket, kompletterat med fiberoptik likt en solbelyst trädkrona. Rummet i övrigt är inrett som en somrig blomsteräng med den medicinska utrustningen delvis dold eller integrerad i motivet.

– När man kommer till ett sjukhus som patient befinner man sig i en väldigt utsatt situation. Man kanske är orolig, har ont och vet inte riktigt vad som ska hända. Vårt uppdrag har handlat om att skapa en välkomnande miljö som flyttar fokus från det onda. Därför har vi kallat projektet för Hokus Fokus. Det som varit extra roligt är att vi inte bara fått möjlighet att jobba med väntrummen, utan även provtagningsrummen. Eftersom fokus oftast ligger på utrustningen och det kliniska är det en miljö som kan kännas väldigt skrämmande och ogästvänlig, säger inredningsarkitekt Johanna Augustsson och ljusdesigner Mikaela Åström Forsgren.

En nära dialog med personal, patienter och anhöriga har lett till stort engagemang. Patienter har ritat och berättat om sina favoritplatser och vilken miljö de önskade på sjukhuset. För att kunna utföra provtagningarna krävs stora mängder av jämnt ljus, vilket kan upplevas obehagligt för patienten. En viktig bit har därför handlat om att skapa ett bländfritt ljus med god färgåtergivning som kan dimras efter behov. Efter provtagningen kan belysningen tex dimras ner och ersättas av glittrande fiberoptik, för att skapa en lugnare och tryggare stämning.

Inredning och ljus Barnfysiologen Göteborg
Specialdesignade sittmöbler, skåpsinredning, armaturer och djurschabloner skapar flera avdramatiserande fokuspunkter att fästa blicken på under provtagning och behandling.

HokusFokus_4

HokusFokus_3 HokusFokus_5

HokusFokus_7 HokusFokus_8

 

Publicerad: 15 maj, 2017

Läs hela

Fortsatt förtroende efter lyckat samarbete kring sjukhusprojekt i Kongo

12 maj, 2017

White har sedan september 2016 arbetat med en förstudie för en ny mor- och barnenhet på Panzisjukhuset i staden Bukavu, östra delen av DR Kongo nära gränsen till Rwanda. Sjukhuset drivs av människorättsförsvararen, fredspriskandidaten och 2014 års Sakharovpristagare Dr Denis Mukwege.

Under Dr Mukweges besök i Oslo den 6 maj presenterade arkitekterna Cristiana Caira och Saga Karlsson tillsammans med professor Marie Berg från Göteborgs universitet och Andreas Berg från WSP den färdiga förstudien.

JohnnyVaetNordskog_web_VN_8261

– Vi fick mycket positiv respons från Dr Mukwege och representanterna från Mukwege Foundation, och fick glädjande nog frågan om att följa upp projektet under nästkommande skede och genomförande i samarbete med lokala arkitekter när finansieringsfrågan har landat. Nu startar en enorm kraftinsamling från Panzisjukhuset för att få finansiering för genomförandet, bland annat genom en stor givarkonferens i Bukavu med internationella aktörer i slutet av maj, berättar ansvarig arkitekt Cristiana Caira.

Förstudien har genomförts pro bono av White i samarbete med Panzisjukhuset, Göteborgs universitet, WSP, Art of Life and Birth samt Centrum för Vårdens Arkitektur vid Chalmers. Syftet är att bygga ett center där kvinnor kan föda barn tillsammans med närstående i en säker och professionell miljö. Enheten skall lösa trångboddheten i det befintliga sjukhuset och erbjuda en mödra- och neonatalvård som är baserad på en vetenskaplig, patientcentrerad holistisk vårdfilosofi, och som utformas enligt principerna av den läkande arkitekturen.

FN:s femte millenniemål är att minska den globala mödradödligheten med tre fjärdedelar. Dr Mukweges vision är att genom Panziprojektet skapa en förebild för mödra- och neonatalvård för andra sjukhus i liknande kontexter i DR Kongo, Afrika och världen.

JohnnyVaetNordskog_web_VN_8433

Publicerad: 12 maj, 2017

Läs hela

Ta plats!

12 maj, 2017

Hur kan vi som arkitekter och stadsplanerare verka för ett demokratiskt samhälle där alla får ta lika mycket plats oavsett kulturell och social bakgrund, och samtidigt höja den arkitektoniska kvaliteten?

Det är några av frågorna vi söker svar på när vi i år har slagit ihop vår årsberättelse och hållbarhetsrapport. Och samtidigt gjort den digital!

Den geopolitiska situationen under 2016 präglades av en ökad osäkerhet om delandet av resurser och av en växande polarisering. Genom att kontinuerligt öka vår expertis inom framförallt hållbarhetsfrågor – socialt, ekologiskt såväl som ekonomiskt – ser vi till att ta vårt ansvar för att säkra kvaliteten på utformning och gestaltning i en orolig omvärld.

2016 blev ett historiskt bra år för oss och för arkitektbranschen i stort. Förståelsen för arkitekturens betydelse i det hållbara samhällsbygget ökar. Tack vare alla kompetenta medarbetare kan White visa ett resultat med god lönsamhet med en omsättning om 900 MSEK och en stark utveckling av företaget med en organisk tillväxt under året.

Trevlig läsning!

Här hittar du rapporten

rapport

Av: Peter Nilsson

Publicerad: 12 maj, 2017

Läs hela

Äntligen dags för Whitedagen 2017

4 maj, 2017

Årets upplaga av Whitedagen äger rum i Göteborg där medarbetarna från de 16 kontoren i Sverige, Danmark, Norge och Storbritannien samlas för att summera 2017 och utforska kommande utmaningar.

Whitedagen kallar vi den årliga tradition då alla våra medarbetare samlas för inspiration, arkitektursamtal, föreläsningar, middag och fest. Temat för årets Whitedag är Kulturens kraft och rummets roll. Kultur är en förutsättning för en levande demokrati. Människor behöver träffas, uppleva saker tillsammans, göra saker tillsammans, samtala, skapa, ta del, vara en del av något större. När samhället genomgår snabba förändringar blir kulturen extra viktig, därför ägnas Whitedagen åt vår tids mötesplatser och rum för kultur.

White jobbar aktivt med detta fokus i bland annat dessa tre projekt:
Växjö stads- och stationshus, där White bygger ett vardagsrum mitt i staden
Kulturhus Skellefteå, som ska samla stadens konst, litteratur och teater under ett tak, och som dessutom kommer bli Nordens högsta träbyggnad.
Selma stadsdelshus, en byggnad som genom kultur ska skapa samarbete mellan Norra Hissingens medborgare, kulturverksamhet och stadsdelsförvaltning.

Whitedagen inleds på Eriksberg med bland andra talarna Michael Green från MGA architects, Maria Montelius och Navid Modiri. Under eftermiddagen genomförs en stadsorientering ”White Go” med ca 30 checkpoints i staden från Eriksberg via Frihamnen till Ringön. Eftermiddagen avrundas på Esperantoplatsen med Navid Modiri. Kvällen avslutas med middag och fest.

160422-white-whitedagen-003

Av: Ann Nilsson

Publicerad: 4 maj, 2017

Läs hela

Carlanderska fullvuxet – efter hundra år

4 maj, 2017

Hundra år efter arkitekttävlingen om Carlanderska är det nu äntligen dags för invigning av det färdiga sjukhuset. Med ett öga på ritningarna från 1917 och det andra riktat mot framtidens vårdbehov har White skapat en helhet som förverkligar visionen om ”möjligheternas sjukhus” och nästan fördubblar sjukhusets storlek.

Carlanderska vy 04 140506 DH

Våren 1916 lämnade grosshandlare Christopher Carlander och hans son Axel en skrivelse till Göteborgs stadsfullmäktige med förslag om att bygga ett privat sjukhem med huvudstadens Sophiahemmet som förebild. För säkerhets skull donerade de 750 000 kronor som grundplåt till ett nytt sjukhus, och året därpå upplät staden en lämplig tomt – på en tidigare avrättningsplats. 1917 vann arkitekten Arvid Bjerke tävlingen om att rita det nya sjukhuset. Första världskriget bromsade projektet, men 1927 stod sjukhuset klart och har sedan dess tagit emot patienter i sin vackra parkmiljö mitt i centrala Göteborg.

Idag är Carlanderska ett högt ansett sjukhus med ett stort utbud inom de flesta specialiteter. Det är vackert, familjärt och omtyckt av både patienter och personal. Men det är också trångt. Operationssalarna är från 1927, med fin utsikt över parken men otidsenliga enligt dagens krav på den alltmer teknikintensiva verksamheten. För att förbli ett attraktivt sjukhus med optimal vård i ändamålsenliga lokaler byggs Carlanderska ut med nära 7000 kvadratmeter. White svarar för arkitekturen i ett uppdrag där gammalt möter nytt, modern teknik möter kulturhistorisk miljö och där dagens arkitekter ”samarbetar” med dåtidens.

1917 års planer förverkligas

Redan 2001 fick White i uppdrag att titta på hur en utbyggnad skulle kunna göras inom ramarna för detaljplanen från 1935. Byggrätten omfattar hela den stora sjukhusparken vilken i sin tur ingår i Göteborgs bevaringsprogram sedan 1975 och dessutom omfattas av Plan- och bygglagens förvanskningsförbud. Det är alltså inte en plats där man kan härja runt hur som helst – sjukhuset och den intilliggande Carlandersparken utgör en kulturhistorisk miljö och därför har stor vikt lagts vid att nybyggnationen ska smälta väl in.

Roger Johansson, arkitekt på White i Göteborg, begav sig till Landsarkivet för att gräva i historien. Efter visst detektivarbete hittade han Arvid Bjerkes ritningar från 1917. Pusselbitarna föll på plats. Det visade sig nämligen att Bjerkes ursprungliga plan med en kringbyggd gård inte hade genomförts fullt ut. Pengarna räckte inte hela vägen.

Med de gamla blåkopiorna som utgångspunkt har White nu kunnat fullborda Bjerkes arbete. Inte som slavisk kopia utan respektfullt och självständigt för bästa möjliga helhet med modern vård och behandling inom den ursprungliga tomten. Ett team på White, med Roger Johansson och Ulla Antonsson som ansvariga, har genomfört arkitektarbetet där kunskap om vårdens arkitektur gått hand i hand med bevarandekunskap.

– Vi ser det nya huset som en yngre kusin som kompletterar och avslutar den ursprungliga anläggningen. Balansgången är att maxa lokalerna för de mest teknikintensiva verksamheterna, samtidigt som vi säkerställer den kulturhistoriska miljön, säger Roger Johansson och Ulla Antonsson.

Fyra operationssalar blir sju

Arkitekturen styrs av två huvudsakliga faktorer: att möjliggöra modern vård och behandling inom den ursprungliga tomten och att korrespondera med det befintliga uttrycket. Tillbyggnaden inne­håller bland annat nya lokaler för de mest teknikintensiva verksam­heterna – operation, röntgen och sterilcentral, verksamheter som inte hade kunnat utvecklas i det gamla huset. Från tidigare fyra operationssalar (27 respektive 14 kvadratmeter) flyttar man till sju nya salar i storleksordningen 40-60 kvadratmeter.

Carlanderska vore inte Carlanderska utan sin park. Parken ska bevaras och fortsätta vara öppen för alla, och kompletteras med uteservering vid restaurangen. Genom tillbyggnaden skapas både en tyd­ligt formad entréplats och den kringbyggda gård som tänktes 1917 men förverkligas först hundra år senare.  Här ska besökare, anhöriga och personal uppleva en kontemplativ trädgård som utstrålar lugn och harmoni.

 

Läs mer om projektet här!

 

 

 

Publicerad: 4 maj, 2017

Läs hela