Nybohovsbacken – 200 bostäder med Stockholms bästa utsikt

Idag startar bygget av 200 nya bostäder och en förskola på Nybohovsbacken i Liljeholmen. Husen som byggs på norrsluttningen av ett berg är planerade för att så många lägenheter som möjligt ska få utblick över landskapet och Stockholms silhuett. Byggstarten firas med en tidskapsel istället för ett traditionellt första spadtag.

White arkitekter har gjort planen och ritar husen på uppdrag av Svenska Bostäder, som bygger hyresrätter i hälften av husen, och Besqab, som bygger bostadsrätter. Bostäderna klättrar i Nybohovsbackens bergssluttning och får en av Stockholms bästa utsikter. Området ligger endast en kort promenad från affärer, service, tunnelbana, tvärbana och bussar.

– Vi förvandlar Nybohovsbacken från blåsig landsväg till en trevlig stadsgata med en allé och ett levande gatuliv. För att göra läget attraktivt var det viktigt att skapa en bebyggelse med en stark egen identitet. En stor andel lägenheter får markkontakt med uteplatser på terrasser och stora balkonger, säger Mats Egelius, ansvarig arkitekt på White.

Det är ett modernt bostadsprojekt med kvaliteter som öppenhet, utsikt, ljus och grönska. Men det hämtar även inspiration från klassiska drag i Stockholms innerstad som trädplanterade gator, en ny park, intima halvprivata gårdar samt lokaler och generöst uppglasade entréer.

– Stockholm ska vara en promenadstad och de nya bostäderna skapar också en tryggare och trevligare gångväg till Liljeholmens centrum för de boende på Nybohovshöjden. De nya husen är mindre och mer varierade än de befintliga, men vi knyter an till dem med ljusa fasader, ett enhetligt fasadmaterial och dolda tak, säger Mats Egelius, ansvarig arkitekt på White.

De nya husen är huvudsakligen placerade där lutningen är så stor att människor inte vistas där idag. Samtidigt är arkitekterna varsamma med den omgivande marken och vegetationen för att bevara den vildvuxna känslan på Nybohovsberget.

Nybohovsbacken (1697x1200)

Nybohovsbacken (2132x1200)