Nya Bildmuseet formar framtidens Umeå

Fredag och lördag den 25-26 maj invigs nya Bildmuseet i hjärtat av Konstnärligt campus invid Umeälvens strand. Nya Bildmuseet i Umeå är ytterligare en byggsten i Konstnärligt campus, detta närmast världsunika projekt som växer fram i Umeå.

Konstnärligt campus ingår som en del i satsningen på Umeå som kulturhuvudstad 2014. Efter 30 år har Bildmuseet nu flyttat till nya lokaler på campus där Konsthögskolan, Designhögskolan och Arkitekthögskolan redan huserar. Med utgångspunkt i konstutställningar, performance och debatter inom all form för samtida bildkonst är Bildmuseet en unik konstscen för en bred allmänhet.

Efter initiativ från Balticgruppen Design AB har White varit ansvariga för projektet och i samarbete med Henning Larsen Architects stått för den arkitektoniska utformningen av denna kreativa miljö för utbildning och forskning inom arkitektur, design, konst och digital kultur. Den första nya byggnad som uppfördes på Konstnärligt campus var Arkitekthögskolan, som efter invigningen i september 2010 inrymmer landets nyaste arkitektutbildning.

Bildmuseet, Umeå (1920x1200)