Norges största skola har öppnat

2000 gymnasielever flyttar nu in i sina nya lokaler på Kuben yrkesarena i Oslo. Skolan är den största satsningen någonsin i Norge inom utbildningsområdet. White har ritat inredningen för skolan, som har en stor bredd av olika yrkesutbildningar.

Kuben yrkesarena ska stödja och uppmuntra det livslånga lärandet. Därför fungerar den 40.000 kvm stora byggnaden också som en mötesplats för elever, lärare och representanter från den privata och offentliga sektorn. Den främsta utmaningen för inredningsarkitekterna på White var att identifiera hur upplevelsen och inredningen av de gemensamma ytorna ska stödja skolans undervisning, och samtidigt vara en koppling till arbetslivet.

– Tillsammans med rektorer, lärare, elever, arkitekt och Utbildningsförvaltningen utformade vi en idébas som mynnade ut i ett koncept med tydliga indelade funktioner och aktiviteter. För de här ytorna ritade vi specialinredning med bland annat catwalk, elevskåp som rumselement, spelarena, rum-i-rummet som blev ”greenhouse”, sittkuber, sittgropar och multimöbler, säger Elisabeth Rosenlund, ansvarig inredningsarkitekt på White.

Kuben yrkesarena invigdes den 16 augusti 2013 av Erna Solberg, partiledare Høyre och Kristin Skogen Lund, generaldirektör för Utdanningsetaten, Utbildningsförvaltningen vid Oslo kommun. På plats fanns också Elisabeth Rosenlund, Kristofer Jonsson och Annie Leonsson från White. Läs mer om projektet.

Kuben yrkesarena (917x1200)

Kuben yrkesarena (1920x1200)