naturum Värmland växer och firar 10

I år är det tio år sedan naturum Värmland öppnade i Karlstad. Lagom till jubileet invigs utbyggnaden av det populära utflyktsmålet i Mariebergsskogen.

På fredag 11 maj klockan 11.00 invigs utbyggnaden med bandklippning och tal av Mariebergsskogens ordförande Margareta Nisser Larsson. Festligheterna fortsätter under dagen och lördagen med bland annat fotoutställning, musikunderhållning och tipspromenad.

– Det är en lågmäld byggnad i samma naturliga material som det ursprungliga huset, säger Anders Tväråna, värmlandsbördig arkitekt på White som ansvarat för projektet.

I Klarälvens natursköna deltalandskap i utkanten av Karlstad ligger naturum Värmland, som skapades av White i början av 2000-talet. Nu är det dags för en utbyggnad av naturum, med 200 kvadratmeter som kompletterar det välbesökta utflyktsmålet på ett naturligt sätt och ger bättre möjligheter för utbildning och utställningar samt bättre arbetsförhållanden för personalen.

– Det är naturliga material och fokus har varit att ingen målarfärg ska behöva användas, berättar Anders Tväråna på Whites kontor i Uppsala, som designat nybyggnaden tillsammans med kollegan Gunilla Hagberg, som även ritade den ursprungliga byggnaden.

Byggmaterialen består till stor del av som limträstommar, träpanel av gran utvändigt, björkpanel invändigt och golvträ av furu.