Kulturhus lyftes på plats vid Southend Pier

Det nya kulturhuset på 350 kvm som ritats av White i samarbete med Londonbaserade Sprunt på uppdrag av Southend-on-Sea Borough Council har nu placerats på Southend Pier.

Byggnaden, som väger 170 ton, lyftes på pirhuvudet vid högvatten med hjälp av en gigantisk specialkran. Det är den första byggnaden som tillkommit på piren sedan 2000 då en livräddningsstation placerades där.

Utmaningen har varit att bygga i en känslig maritim miljö som samtidigt är påfrestande för de flesta traditionella byggmaterial. Whites förslag, som vann en internationell tävling 2009, utgår från platsens specifika förutsättningar och det skiljer sig tydligt från stadens viktorianska arkitektur. Hela projektet integreras i platsens scenerier. Byggnadselementen har lånat sina former från havets vågor och de tre huvudelementen: en utomhusteater, restaurang och kulturhus är arrangerade för att ge mesta möjliga lä och utsikt. Huvudnumret är en utomhusteater med 500 platser där publiken sitter under bar himmel med havet runtom och kustlinjen som fond.

I det fortsatta arbetet med projektet har White valt att samarbeta med Sprunt för att vidareutveckla konceptet. För den tekniska expertis som krävs samarbetar White med Price & Myers. Genom ett tätt samarbete ser parterna till att projektets grundidé följs och att nödvändiga tester genomförs för att säkerställa att piren håller för den nya byggnadens vikt.

Southend Pier Head, Southend-on-Sea (1920x1200)

Southend Pier Head, Southend-on-Sea (1900x1200)

Southend Pier Head, Southend-on-Sea (1920x1200)

Foto: Tim Lucas

Relaterade nyheter, på engelska:
Southend Pier’s new £3m building lifted into place (BBC News)
Southend Pier gets a new £3m Cultural Centre (Southend-on-Sea Borough Council)
Cultural centre lifted into position on Southend Pier (ITV News)