Kalmars stadsbyggnadspris 2011

Länsförsäkringars nya kontor på Kvarnholmen har fått Kalmars stadsbyggnadspris 2011. Den nya byggnaden fick nyligen dessutom Skanskas Gröna Framtidspris.

Kontoret är en del i förvandlingen av hela Kvarnholmen som går ut på att bevara den unika miljön från 1600- och 1700-talet men samtidigt ge den nya byggnaderna en stark karaktär. Nära domkyrkan, i absoluta centrum har vi ritat ett hus med modernt uttryck men som ändå inte konkurrerar ut de historiska byggnaderna. Ett typiskt Kalmarhus med kort fasadlängd men med ett helt eget formspråk och större fönsteröppningar. Huset har fyra våningar, men från gatan ser det ut som ett tvåvåningshus just för att anpassas till den befintliga bebyggelsen. De högsta delarna av huset ligger i mitt i kvarteret och på det översta planet har man strålande utsikt över taklandskapen och Ölandsbron.

– Sedan vi vann den utlysta tävlingen har vi jobbat i en kreativ process där kundens kulturintresse och miljömedvetenhet har stått i fokus. Vi har jobbat mycket med bl a energiåtgång och val av material, säger Sven Gustafsson, ansvarig arkitekt. Som besökare ska känna sig välkommen i en officiell men ändå avspänd miljö. Kalksten från Öland och björk är karaktärsmaterialen. En sober och elegant inredning som hålller över tid.

Byggnaden har också nyligen fått Skanskas Gröna Framtidspris för dess bestämda målbild om att bygga ett särklassigt miljöreferensobjekt i Kalmar.

Kvarnholmen, Kalmar