Invigning av kulturhuset Väven i Umeå

Fredagen den 21 november invigs kulturhuset Väven, Umeås nya mötesplats som är skapad i samarbete mellan Snøhetta och White. Här ryms många olika kulturella aktiviteter under samma tak. Under de två invigningsveckorna 21 november – 4 december fylls lokalerna med dans, teater, musik, film, skapande aktiviteter, litteratur, konst och mycket mer.

Med sina 25 000 kvadratmeter är Väven landets näst största kulturhus. Stora projekt som påverkar en hel stad kräver en god demokratisk process och en stor del av arkitektuppdraget har handlat om att säkerställa brukarnas delaktighet och inflytande. Över 70 personer från 36 olika verksamheter har medverkat i workshops om Vävens innehåll.

En av de viktigaste idéerna i projektet var att väva samman de många olika funktionerna i byggnaden. Vid de sex olika entréerna listas husets invånare: Stadsbiblioteket, Kvinnohistoriskt museum, Folkets bio, hotellen U&Me och Stora Hotellet, Vävenscenen, Kulturbageriet m.fl. finns med från start, men Väven kommer aldrig att bli färdig. Kulturhuset ska vara i ständig förändring genom dialog med medborgare, föreningsliv och andra besökare.

I flera årtionden har White varit djupt involverade i Umeås förnyelse, och som arkitekter ansvarat för merparten av de projekt som har förstärkt stadens profil. Det gäller framförallt Konstnärligt campus med Arkitekthögskolan, Designhögskolan, Konsthögskolan och Bildmuseet. När nu även Väven står klar, verkar den även visuellt på olika nivåer i stadsbilden. På avstånd framträder den högre byggnadskroppen tillsammans med övriga höga byggnader mot älvslandskapet. För kajen och strandpromenaden bildar de lägre byggnadsdelarna fond och avgränsning av stadsrummen.

Väven är en av de nominerade byggnaderna till Kasper Salin-priset – Sveriges mest betydelsefulla utmärkelse inom arkitektur. Vinnaren offentliggörs på Arkitekturgalan fredag 28 november.