Invigning av Hasle havsbad

Fredagen den 16 augusti var den officiella invigningen av ”Den flygande mattan” i Hasle hamn på Bornholm. Havsbadet, som redan har förvandlat den gamla hamnen till ett attraktivt och levande stadsrum, invigdes med tal, stafettsimning och musik.

2011 vann White tävlingen om det nya havsbadet, som ursprungligen var tänkt som flera ”mattor” för bad och rekreation. Den största av dem, ”Den flygande mattan” finns idag i Hasle hamn.

 (1920x1200)

Den flygande mattan är en flytande konstruktion med en 15 meter lång bassäng och en liten barnbassäng, båda med byggd botten. Namnet refererar till att byggnaden fälls upp i en vass spets som flyter över vattnet. Den sluttande ytan bilder ett kombinerat utsikts- och hopptorn som sträcker sig 7 meter över havet med trappor och plats för solbad. Havsbadet har även ett servicehus med toaletter, omklädningsrum och bastu.

 (1920x1200)

Arkitekten bakom Hasle Havsbad är Fredrik Pettersson, som också har ritat det prisbelönta Kastrups Søbad och nyligen invigda Southend Pier Cultural Centre.

 (900x1200)

Arbetet med badplattformen och bastubyggnaden startade sommaren 2012. Gjutningen av badplattformen gjordes på vattnet och den 12 juni blev det nya havsbadet sjösatt. Den 8 meter höga och 340 ton tunga badplattformen sattes på plats i solnedgången i stilla väder inför en sommarklädd folkmassa. Havsbadet bogserades långsamt från byggplatsen 350 meter fram till den slutliga placeringen där det fästes på stålrör, och kopplades ihop med en 25 meter lång brygga. Sedan öppningen är havsbadet välbesökt från morgon till kväll, av badande gäster men också av förbipasserande och människor med picknickkorg som njuter av solens sista strålar med utsikt över havet.

Läs mer om projektet.