Inflyttningsklart i bostadshuset med Nordens största solcellsfasad

De första hyresgästerna flyttar nu in i ett av landets mest spektakulära bostadshus, kvarteret Frodeparken intill Uppsala Resecentrum. White har ritat det bågformade huset som med sin fasad av integrerade solceller är en energimässig milstolpe.

2006 vann White uppdraget att för Uppsalahem skapa ett bostadshus som kombinerar energiprofil med särpräglad arkitektur och bidrar till att forma den nya bilden av Uppsala som rikets fjärde storstad. Båghuset är den avslutande byggstenen i det omfattande arbete som White genomfört i området kring Uppsala Resecentrum sedan 2002, från stadsnivå ner till detaljnivå. Med kraftfull arkitektur och smarta energisystem är kvarteret Frodeparken en skimrande representant för kunskapsstaden Uppsala där landets främsta solcellsforskning bedrivs.

– Byggnaden uttrycker rörelse och står för en nyskapande arkitektur där vår samtid gör ett tydligt avtryck, säger arkitekt Mats Egelius på White. Alla som anländer till Uppsala söderifrån med tåg kan se det bågformade huset som bildar en 90 meter lång välvd skärm mot järnvägen och stationsområdet.

Huset har en urban sida mot Stationsgatan och en grön parksida mot den lummiga Frodeparken. Entrévåningen har en glasad fasad och kommer att rymma butiker samt en förskola med fyra avdelningar. Det finns 70 lägenheter, från ett till fem rum och kök. Flertalet lägenheter är genomgående med vardagsrum och kök i söderläge mot gatan och en tyst sida med sovrum och balkonger mot parken. Högst upp på taket, som en lysande lykta, finns en gemensamhetslokal för de boende.

Fasaden består av integrerade solceller, vilket gör den till Nordens största solcellsfasad på ett bostadshus. Totalt finns 1 800 solcellspaneler som producerar 70.000 kWh om året. Det räcker för att täcka husets behov av fastighetsel för hissar, belysning och ventilation. Solceller är ett material som återbetalar sig självt, och deras långa livslängd gör att de kan räknas hem ekonomiskt.

Frodeparken, Uppsala (1920x1200)

Frodeparken, Uppsala (1920x1200)

Frodeparken, Uppsala (1920x1200)