Idébåten All Aboard till Båtmässan i Göteborg

Förra året introducerades idébåten All Aboard på båtmässan i Stockholm. På årets båtmässa i Göteborg kommer båten till hemmahamn. Tre inredningsarkitekter på White har varit med och tagit fram konceptet samt designat interiören till båten som ska locka fler kvinnor ut på sjön.

Bakgrunden till All Aboard var utmaningen att konstruera en båt anpassad till både mäns och kvinnors behov. Initiativet togs av Marintekniskt Forum och huvudfinansiärer var Vinnova, Tillväxtverket och Västra Götalandsregionen som alla bedömer just användardriven innovation som nyckeln för tillväxt i den svenska fritidsbåtsbranschen.

Ingrid Backman, Monika Semkowicz och Susann Wessely Gromark på White i Göteborg fick uppdraget att tillsammans med flera aktörer ta fram idéer som utgick från tre krav. Båten ska vara social, smart och säker.

– Projektet är unikt inte bara genom att ta fram en ny båt utifrån kvinnors önskemål. Vi har också överfört lösningar och erfarenheter av miljöer för bostäder och kontor till båtar, säger Ingrid Backman, inredningsarkitekt på White.

Ett av problemområdena som identifierades var fukten. Alla som suttit i en segelbåt vet att det kan kännas rått efter några dagar till sjöss. Lösningen blev en bastu med infravärme som drar lite energi och som även sprider värme i hela båten. För att göra matlagningen till något socialt för alla ombord har en köksö utformats.

– Vi har gjort ett väl tilltaget kök med köksö att samlas kring så man kan laga mat tillsammans, säger Inger Backman, inredningsarkitekt på White. Var sak har sin givna plats i kökets förvaring, som delvis går att ta med sig i land för picknick eller vinterförvaring.

Idébåten All Aboard visas på Båtmässan, Svenska Mässan i Göteborg, monter A01:42, den 2-10 februari.

Idébåten All Aboard (1920x1200)