Från Bo98 till Annedal2012 – fjärde boutställningen för Mats Egelius

Variation är temat när boutställningen Annedal2012 slår upp portarna den 16 augusti. Här visas bostadslösningar för skiftande familjekonstellationer och smarta lägenheter som ger plats åt olika livsstilar.

Annedal2012 presenteras av Stockholms Byggmästareförening, Stockholms stad, Sundbybergs stad och 22 byggherrar som tillsammans med en rad framstående arkitekter och inredare speglar idéströmningar inom stadsbyggnad och arkitektur.

Annedal2012 blir den fjärde boutställningen för Mats Egelius, arkitekt och partner på White, som har haft en nyckelroll på alla fyra utställningarna. Till årets boutställning har han för Besqab ritat de första inflyttade bostäderna i området kv Båtsman, två energieffektiva bostadshus – båda med orädd karaktär och oregelbundet skuttande balkonger. Förutom de två flerfamiljshusen anläggs även fem attraktiva stadsradhus i två våningar som ramar in den gemensamma gården.

– Av alla områden jag arbetat med är Annedal ett av de absolut bästa. Tack vare vattenläget och grönskan har vi skapat ett stadsboende med ovanligt mänskliga kvaliteter, säger Mats Egelius som gärna lyfter fram de glasade balkongerna, den intimt relationsbyggande gården omgärdad av låga radhus, den permanenta rutschkanan och gårdens spännande båtvrak.

För Stockholms Byggmästareförening och boutställningen Bygga Bo98 på Nybodahöjden ritade han områdets plan, samordnade bostadsbebyggelsen och var arkitekt för Skanskas delområde. Därefter tog Mats Egelius initiativet till BoStad02, där han även var arkitekt för Familjebostäders prisvinnande del. När Bo i Göteborg arrangerades 2005 ritade han Snäckeberget, en del av utställningen i Amhult.

Redan den 9 augusti är det pressvisning av ett antal specialinredda lägenheter. Visningen inleds med en paneldiskussion där Mats Egelius ger arkitektens perspektiv på de tidigare årens boutställningar och hur utställningsuppdraget Annedal2012 skiljer sig från daglig verkstad.

Båtsman, Annedal (1920x1200)