Elements SPA ny exotisk oas

För snart tio år sedan skapade White ett av Stockholms bästa hotell och ritade samtidigt om kartbilden för huvudstadens besöksnäring. Med Elements Spa tas ännu ett stort steg. Den exklusiva njutningsanläggningen är en exotisk oas mitt i storstaden. Höjdpunkten är en pool som skjuter ut tre meter över gångbanan, med hisnande utsikt när man simmar ut bland trädkronorna.

Clarion Hotel Stockholm på Södermalm stod klart 2003 inför häpna gäster och kringboende. Den spektakulära fastigheten är byggd på pålar, på en tomt som inte fanns. Storhotellet med 530 rum skjuter ut över den intensiva Söderleden och innebar en välkommen ljuddämpare som samtidigt gav området en bättre karaktär.

Clarion hotel Spa, Stockholm

Clarion Hotel Stockholm ägs av norska fastighetsägaren Aspelin & Ramm. Med en konsekvent satsning på musik, konst och design har man etablerat sig både som ett attraktivt hotell och som en dynamisk mötesplats. Den nya spa-anläggningen Elements innebär ytterligare en förhöjning av helhetsupplevelsen på Clarion Hotel Stockholm, där ursprungsarkitekten Ulla Bergström och hennes team från White har besvarat frågan som ställdes:

”Kan ni skapa en oas för hotellets gäster? Där man lämnar du den hektiska vardagen och kliver in en bekymmersfri värld med värme. Det är viktigt att det är känns äkta och har hög kvalité, att det ska vara tidlöst och samtidigt modernt. Kan ni hjälpa oss med detta?”.

– Vi har valt att gestalta anläggningen som en serie dramatiserade rum med rörelse emellan, förklarar Ulla Bergström. Vi har arbetat mycket med olika stämningar, från ljuset i poolrummet med sin luftiga lanternin till de svarta mörka duscharna och det gnistrande snökaret.

Clarion hotel, Stockholm

Nyckelordet var redan från början att skapa en varm miljö. Detta har White uttryckt i valet av material och färgsättning. Mässing, travertin, diabas och rökt ek är material som satt tydlig prägel. Färgskalan hålls jordnära från ljust cremefrägat till kolsvart med accenter i varmt rött och gyllene mässing.

– Tidigt i projektet hittade vi ett mönster som även blev logotyp för Elements Spa. Det går igen i både poolrummets gyllene undertak och i entrépartiet, säger Lisa Grape, inredningsarkitekt på White i Stockholm.

Det 800 kvadratmeter stora Elements Spa är ett eteriskt smörgåsbord av sköna upplevelser. Här finns t.ex. en bastukub med torr och ångbastu, en yogasal, en duschvärld med duschar och iskar, och en VIP-bastu med egen relaxdel med fri utsikt mot Globen. Det enskilt starkaste är ändå poolen (3 × 13 meter) som skjuter ut ur fastigheten, rakt ut bland trädkronorna i Eriksdalsparken. Poolen är i svart diabas och står på det ljusa travertingolvet likt en skulptur, omgiven av soldäck på båda sidor.

Läs mer på Elements SPA