Seminarium: Kirunaflytten – en möjlighet till omvandling

När: 08 Mar

Plats: Scottish Storytelling Centre, Edinburgh

Krister Lindstedt, arkitekt på White, berättar om vikten av medborgardialogen när Kiruna ska flyttas och hur den processen kan inspirera i Skottland.

Kiruna står inför en av de största urbana omvandlingarna i vår tid. Hela staden ska flyttas drygt tre kilometer österut. Det är ett enormt projekt som väcker både oro och förväntan bland Kirunas drygt 18 000 invånare. Det innebär också en unik möjlighet att omvandla staden till det bättre, inte minst när det gäller stadens miljömässig, social och ekonomisk hållbarhet.

Whites vinnande förslag till förvandlingen, som finansieras av gruvföretaget LKAB, syftar till att skapa en hållbar stad som är mindre beroende av världsmarknaden för järnmalm. Nya Kiruna kommer att vara en bättre plats att bo på men med samma identitet från idag.

Finns det något som Skottland kan lära sig av det noggranna förankringsarbetet när det gäller de stora strategiska frågorna och förändringarna?

Krister Lindstedt har 30 års erfarenhet som arkitekt och stadsplanerare. Hans arbete stöds av forskning och medborgardialog, som har varit viktiga för Kirunas masterplan och hållbarhetsstrategi.

Eventet kommer att modereras av journalisten Lesley Riddoch och stöds av den skotska regeringen. Vänligen klicka här för mer information och för att anmäla dig.