Nordbygg Sustainable Days 2014

När: 01 Apr
1-4 april

Plats: Viktoriahallen, Stockholmsmässan

Krister Lindstedt, ansvarig arkitekt för Kiruna nya stadskärna, Marja Lundgren, forskningskoordinator och miljöspecialist, Elise Grosse, arkitekt, samt Marie Claude Dubois, arkitekt och miljöspecialist på White föreläser på årets upplaga av Nordbygg. White medverkar även i montern för Kiruna, VH03:14, där en modell av den nya stadskärnan visas.

På Nordbygg 2014 lanseras den internationella konferensen Nordbygg Sustainable Days. Tyskland är i fokus för den första konferensen, som arrangeras tillsammans med Tysk-Svenska Handelskammaren där man belyser olika aspekter på hållbart byggande och stadsplanering.

1 april kl. 11.00-16.35: Kiruna remake – hur prioriterar den som får möjligheten att bygga upp en stad från början?
Efter år av förberedelser är det nu dags att gå från plan till handling – nya Kiruna tar form. Kl. 12.45-13.15 berättar Krister Lindstedt, ansvarig arkitekt för

Kiruna nya stadskärna, om utvecklingsplanen för den första etappen som visas offentligt utanför Kiruna för första gången på konferensen. Efter presentationen hålls en paneldebatt om hållbar stadsplanering för ett sundare samhälle. Medverkande: Joachim Granit, Stockholm on the move, Uli Hellweg, IBA Hamburg, Maria Baldin, Siemens Sweden, Krister Lindstedt, White Arkitekter och Ingmarie Ahlberg, miljöchef, exploateringskontoret, representant för projektet Norra Djurgårdsstaden. Moderator: Pontus Herin, journalist MiljöRapporten.

3 april kl. 11.50-15.00: Arkitektur och forskning: framtidens stadsplanering och byggande.

Marja Lundgren, White arkitekter, kunskapsledare Miljö, och Elise Grosse, arkitekt, håller en föreläsning under rubriken: ”Hur möter vi framtidens utmaningar?” White rustar för framtiden – Presentation av Whites kunskapsstrategi; FoU program, nätverksbaserad kunskapsutveckling, finansiering och praktiknära forskningsstrategi, inkl. forskningskavalkad med Marja Lundgren, Forskningskoordinator. Efter presentationen hålls en paneldebatt med Marja Lundgren, White, Gerhard Hausladen, huvudtalare, Tobias Olsson, arkitekturpolitisk chef på Sveriges Arkitekter och Stellan Fryxell, Tengbom. Moderator: Dan Hallemar, chefredaktör, Arkitektur.

4 april kl.13.30 – 13.50 Lokal C10:41: Vilka positiva effekter ger ett gott dagsljus?
Vad betyder det för hälsan att arbeta i ett rum med dåligt dagsljus? Vi vet att dagsljuset har en mycket positiv inverkan på hälsa och välbefinnande och vi vet också att solljuset är oerhört betydelsefullt för att bland annat styra vår vakenhet och sömn. Att ha rätt dagsljus i byggnader ger även fördelar som energibesparingar och allmänna miljökvaliteter. Hur väljer man glas som ger byggnaden bra dagsljus? Marie- Claude Dubois är en kanadensisk arkitekt och lektor med specialitet inom energi och dagsljus i byggnader. Hon arbetar på Lunds universitet men också på White arkitekter som miljöspecialist.

Se hela programmet för Nordbygg Sustainable Days 2014.

Ny stadskärna Kiruna (1920x1200)