Frukostseminarium: Vilken stad vill vi vara? Del 2

När: 27 Jan
Kl. 07.30-09.00

Plats: Whites kontor, Olof Palmes Torg 1A (Medborgarhuset), Örebro

I den levande staden förändras både byggnader och deras innehåll över tid. Örebro växer. Vi ser framför oss hur Örebro storleksmässigt är på väg att bli Sveriges femte största stad. När tillväxt är ett faktum, vad händer med staden? Vilken stad vill vi bygga? För vem? Vad ingår? Och hur genomför vi detta tillsammans i Örebro?

Den 27 januari hölls del två i serien av frukostseminarier med temat ”Vilken stad vill vi vara?”. Nadja Odenhage, arkitekt på White i Örebro, inledde morgonen med en inspirerande presentation och tillbakablick. Arkitekturen formar oss och samhället. Nadja menade att vi med hjälp av social media och snabb feedback, gemensamt skapar vår framtida stad där alla olika människors behov uppfylls.

Nadja Odenhages presentation hittar du här

Morgonen fortsatte med en spännande diskussion och i panelen fanns Björn Fransson, turismstrateg Örebrokompaniet, Peder Hallkvist, stadsarkitekt Örebro kommun och Christina Krönert-Lindh, chef Bygg och Energi ÖrebroBostäder AB. Dagens moderator var Viktoria Buskqvist, arkitekt och kontorschef på White i Örebro. Christina inledde med att betona att vi måste våga vara modiga, våga förtäta och förbättra där människor redan bor och där förutsättningar, som infrastruktur, redan finns. Hon vill skapa mötesplatser som lever alla tider på dygnet. Peder vill se smarta projekt ”utanför boxen” samtidigt som vi uppmuntrar till delaktighet och integration. Björn poängterade delaktighet och blandad stad, för olika event och möten mellan människor. Staden ska synas och vårt mål är att Örebro ska bli Sveriges mest attraktiva medelstora stad.

Vid första delen av ”Vilken stad vill vi vara?” uppmanades vi av bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan att satsa på hållbar och unik stadsbyggnad. Vad är unikt för just Örebro och vilken typ av stadsbyggnad behöver vi? Återkommande i diskussionen var vikten av att skapa mötesplatser. Spontana och oväntade mötesplatser, mötesplatser för umgänge och integrerade mötesplatser. Det krävs mod, ansvar och samarbete av oss alla för att lyckas, inte minst av våra politiker. Kanske kan vi skapa en egen ”East River Pool” i Örebro?!

Men inte minst – vi ska vara stolta örebroare!
Tack till alla som deltog och samtidigt bidrog till en intressant och spännande diskussion!

Frukostseminarium: Vilken stad vill vi vara? Del 2
Frukostseminarium: Vilken stad vill vi vara? Del 2. Foto: Sara Nytorp.