Filmdagar om Plats och identitet

När: 16 Nov
Kl. 12.30 och 14.30

Plats: Arkitektur- och designcentrum, Skeppsholmen, Stockholm

Arkitektur- och designcentrum arrangerar
tre filmdagar om ”plats och identitet” den 14-16 november. Programmet innehåller en blandning av spel- och dokumentärfilmer som tar upp aktuella frågor inom våra ämnen.

Den 16 november kl. 12.30 visas filmen Kiruna Rymdvägen av Lisleotte Wajstedt. ”Mitt Kiruna ska rivas och jämnas med marken. När jag först hörde att Kiruna skulle flytta blev jag rädd. När jag sen förstod att det var ”mina” områden som skulle rivas först fick jag panik. Vad skulle då hända med mina minnen? Vad minns jag egentligen?” Kiruna Rymdvägen är en personlig berättelse om regissören Liselotte Wajstedt uppväxt i Kiruna och vad som händer med minnena när platserna där de utspelades kommer att raderas ut. Efter visningen följer ett samtal med regissören och Mikael Stenqvist, Krister Lindstedt samt Viktoria Walldin från White som ansvarar för gestaltningen av det nya Kiruna.

Läs mer och köp biljett till Kiruna Rymdvägen

Den 16 november kl. 14.30 visas filmen The Pruitt-Igoe myth av Chad Freidrichs. 15 juli 1972 är ”dagen då modernismen dog” enligt arkitekturhistorikern Charles Jencks. Då sprängdes den sista delen av bostadsområdet Pruitt-Igoe i St. Louis, Missouri, USA som under åratal brottats med dåligt underhåll och hög brottslighet. Sedan dess har Pruitt-Igoe fått stå som symbol för de storskaliga bostadsområden som byggdes under 1960- och 70-talen. Efter filmvisningen följer ett samtal med Håkan Forsell, urbanhistoriker och kulturskribent. Johanna Langhorst, journalist och författare till boken ”Förortshat” och Victoria Walldin, sociolog verksam på White Arkitekter. Moderator: Sandra Nolgren, programansvarig, Arkitektur- och designcentrum.

Läs mer och köp biljett till The Pruitt-Igoe myth

Ny stadskärna Kiruna (2626x1200)