Byggstart för skulptural profilbyggnad i Göteborg

Nu förvandlas skamfilade miljonprogramsområdet Backa i Göteborg till Selma stad, med tusentals nya bostäder och det pånyttfödda torget i huvudrollen som scen, vardagsrum och mötesplats. Hjärtat i hela satsningen är ett storskaligt stadsdelshus fullt med rum för kultur. Den nya profilbyggnaden har ritats av White, och GöteborgsLokaler tar första spadtaget på måndag 25 september.

SelmasKulturhus_ext_160706_BW

Byggandet av Selma stad innebär ett radikalt lyft för hela stadsdelen Backa på norra Hisingen i Göteborg. Stadsdelen byggdes ut i hög takt under miljonprogramstiden, och många av dem som flyttade in bor fortfarande kvar. Tillgång till fina grönområden och ett hyfsat citynära läge är uppskattade kvaliteter bland invånarna.

Backa är ett av stadens prioriterade utbyggnadsområden och på sikt planeras för upp till 3000 nya bostäder i området. Hela Selma stad beräknas stå klar 2022–23.
Klassiska men luggslitna Backa kulturhus – där Nationalteatern huserade med hela sin verksamhet – ersätts med ett stadsdelshus som inrymmer teater, bibliotek, kafé, kulturskola, mötesplats för seniorer, fritidsgård och kontor för stadsdelsförvaltningen.

– Vi blev överförtjusta när vi förstod vilket innehåll huset skulle ha. Det är otroligt kul att få göra ett hus som visar upp kulturen i sin fulla prakt med hela huset som en stor scen, säger Mattias Lind, ansvarig arkitekt på White i Göteborg.

Byggnadens form och gestaltning ska främja det unika livet i huset på bästa sätt. Arkitekterna har skapat en både teatralisk och funktionell byggnad som lyfter fram husets innehåll. Fasaden utformas som en ridå, med böljande fönsteröppningar likt glipor i ridån där husets innehåll lekfullt visas upp för publiken på torget. Arkitekturens mest tongivande element är betong, som bildar ytskikt för både golv, väggar och tak. I stället för kall och hård, som betong ofta beskrivs, blir den till en varm klangbotten för allt det färggranna som skapas och utstrålas i huset.

– I princip kan man säga att byggnaden skulpteras i betong, förklarar Mattias Lind. Vårt mål är en sammanhållen gestaltning som knyter samman insida och utsida. Med konsekvent och konceptuell arkitektur får huset en väldigt stark identitet.

Det nya stadsdelshuset ska givetvis vara hållbart ur både socialt, ekologiskt och ekonomiskt perspektiv. Byggnaden blir energieffektiv med gott inomhusklimat och kloka materialval.
Det nya stadsdelshuset börjar byggas i mitten av september 2017. Huset består av ca 6 250 kvadratmeter fördelat på fyra plan och en mindre källare. Ytorna samutnyttjas effektivt genom flexibla rum där verksamheterna blandas och möts.

För mer information: Mattias Lind, ansvarig arkitekt, tel 031-608651

Högupplösta bilder finns att ladda ner i vårt pressrum på Mynewsdesk