Äppelträdgården i Göteborg vinner årets Bostadspris

Sveriges bästa bostadsprojekt de senaste två åren är Äppelträdgården i Västra Frölunda. Det småskaliga bostadsområdet belönades i fredags med Sveriges Arkitekters Bostadspris.

Sveriges bästa bostadsprojekt de senaste två åren är Äppelträdgården i Västra Frölunda. Det småskaliga bostadsområdet belönades i fredags med Sveriges Arkitekters Bostadspris.

Äppelträdgården, Göteborg

Infogat i ett befintligt miljonprogramsområde är Äppelträdgården unikt med sin mix av stadsboende med villakänsla där hyresrätter och äganderätter blandas längs vänliga gränder i en gemensam trädgård.

– Priset är en bekräftelse på vårt sätt att ta helhetsansvar från ax till limpa, säger Magnus Borglund på White som tillsammans med F O Peterson & Söner Byggnads AB ligger bakom det annorlunda vinnarprojektet.

Äppelträdgården är ett lyckat exempel på den förtätning som ofta efterlyses i debatten. Området ligger intill Frölunda Torg i västra Göteborg. En tidigare monoton förortsbebyggelse bjuds på ett grönt komplement. Trädgård och bostäder i atriumhus blandas i en tät gränd med mycket goda kvalitéer för bostäder, privata uteplatser och de gemensamma rummen.

Att agera både arkitekt och byggherre är ovanligt, men White har gjort det med framgång.

Äppelträdgården, Göteborg

– Vi gör det för att pröva och tillföra nya lösningar på bostadsmarknaden, förklarar Magnus Borglund, styrelseordförande i White och ansvarig för företagets egenregiprojekt. Helhetsgreppet gör att vi kan sätta arkitektur och långsiktig boendeekonomi framför kortsiktig ekonomi för projektet. Resultatet blir annorlunda i stort och smått. Under de senaste tio åren har man även ritat och själva byggt ett antal hus i egen regi, där arkitektföretaget agerat byggherre och med fast han realiserat de egna idéerna.

Ett exempel är bostadshuset på Vävskedsgatan i centrala Göteborg med nyproducerade hyresrätter i cityläge. Det blev mycket uppmärksammat och prisat, både för sin arkitektur och för byggprocessen. Vävskedsgatan var resultatet av ett samarbete mellan White och F O Peterson & Söner Byggnads AB – samma konstellation som nu belönas för Äppelträdgården.

I juni 2011 var det inflyttning i den första etappen av Äppelträdgården, och samtliga hus är nu befolkade. Nu pågår planeringen för fullt av nästa etapp i detta på många sätt unika bostadsområde.

Äppelträdgården, Göteborg

Sveriges Arkitekters Bostadspris delas ut vartannat år för att belöna ett nyligen färdigställt bostadshus eller bostadskomplex av hög arkitektonisk klass.

Medverkande: Mikael Stenqvist och Thomas Landenberg, ansvariga arkitekter, Lars Zachrisson, ingenjör, Sam Keshavarz och Helena Bjarnegård, landskap, Karin Palm, projektledning, Anna Graaf och Nadja Lindhe, hållbarhet och Kajsa Sperling, ljusdesign.

Byggherre: Magnus Borglund, White och Sven Steen, F O Peterson & Söner Byggnads AB.