Aabenraa Psykiatriska Sjukhus vinner internationellt arkitekturpris

Aabenraa Psykiatriska Sjukhus, ritat av White arkitekter, vann i helgen första pris i kategorin ’Mental Health Project’ i Design & Health International Academy Awards 2017.

Exterior - Adam Mørk

Den fysiska miljön kan ha en avgörande betydelse för patienter inom den psykiatriska vården. På uppdrag av Region Syddanmark ritade White ett psykiatriskt sjukhus där arkitekturen främjar och stimulerar behandlingen. Visionen var att skapa ett sjukhus där natur, dagsljus och varierade rumsliga sekvenser spelar en betydande roll i tillfrisknandet.

Aabenraa Psykiatriska Sjukhus består av sju sektioner placerade som en utvikt solfjäder runt en huvudaxel. Stora fönster låter dagsljus, natur och den omgivande miljön vara en central del av byggnaden. Den transparenta och öppna byggnaden skapar en trygg och säker miljö för både personal och patienter, som kan röra sig fritt i huset. Istället för att vara slutet mot omvärlden öppnar sig byggnaden upp mot omgivningen i syfte att främja kontakt med omvärlden under behandlingstiden.

Den innovativa arkitekturen stöder behandlingen och bidrar till positiva resultat. Man har just uppnått 250 dagar utan bältesläggning på en av sjukhusets avdelningar.

White har i projektet samarbetat med DEVE Arkitekter ApS, ARKPLAN, Wessberg A/S och Ingeniørgruppen Varde.

Sjukhuset har tidigare vunnit Arkitekturprisen 2016 i Aabenraa kommun och nominerats till ett internationellt pris på MIPIM-mässan i Cannes för Best Healthcare Development samt erhållit en ’honourable mention’ i European Health Design Awards 2016.

Wien - prisoverrækkelse psd