38 varv runt jorden gav miljöpris från SJ

Under 2015 färdades White arkitekter drygt 38 varv runt jorden – utan att släppa ut mer koldioxid än vad en normal bil gör på två mil.

Därför belönas White med SJ:s pris för miljösmart resande för att man konsekvent väljer tåg som första alternativ. Motiveringen lyder: ”För att de målmedvetet och långsiktigt drivit ett konsekvent miljöarbete och skapat ett hållbart resande inom företaget”.

– Vi är vana vid att vinna arkitekttävlingar, men det här känns faktiskt lika stort och viktigt. Det är ett erkännande för vår strävan att bidra till en mer hållbar värld i det vardagliga, säger Anna Graaf, hållbarhetschef på White.

Den exakta siffran är 1 538 488 kilometer. Så långt har de snart 900 medarbetarna på Skandinaviens största arkitektföretag åkt tåg under förra året. Förutom möjligheten att kunna arbeta, äta och koppla av under resan bidrar man även till att minska utsläppen av miljöförstörande koldioxid. Utsläppen av CO2 (koldioxid) från Whites tågresande motsvarar nämligen inte mer än vad en normalstor bil släpper ut under 20 kilometers körning (1,4 liter bensinförbrukning).

– Jag blir faktiskt imponerad själv när jag ser siffrorna, säger Camilla Lystrand på White i Göteborg som tillsammans med Gisela Carlén, kvalitetschef på White tog emot diplomet av Fredrik Reinfeldt på SJ:s årsstämma.

Whites resepolicy togs fram 2005. Genom att stimulera i stället för att tvinga har White sedan dess ökat tågresandet med i snitt 10 procent per år. Idén är att göra resandet så behagligt som möjligt. De flesta möten börjar först vid tiotiden så att alla kan hinna fram med tåg. Med 16 kontor i fyra länder är det dock oundvikligt att ibland ta flyget. Samtliga flygresor klimatkompenseras dock, vilket även gäller under de årliga studieresorna. Att flyga är och ska förbli undantag från resepolicyn.

För mer information:
Camilla Lystrand, projektledare White, tel 031-60 86 28.
Anna Graaf, hållbarhetschef White, tel 031-608602.

SJ miljöpris
Camilla Lystrand och Gisela Carlén från White tog emot diplomet av Fredrik Reinfeldt på SJ:s årsstämma.